Solliciteren

Bescheidenheid bij het solliciteren,
het mag ietsje minder

solliciterenVraag mensen naar de betekenis van bescheidenheid en je krijgt een hele opsomming van allerlei kenmerken van deze karaktereigenschap. Je hoort dat het een deugd is en dat bescheidenheid de mens siert. Prachtige kenmerken, dus doet u mij ook maar wat. Er is natuurlijk ook helemaal niets mis met bescheidenheid.

Kijk om je heen en luister naar mensen, lees de kranten en zie het op televisie. Het mag soms wel wat minder. We schreeuwen wat af en we kunnen het vaak niet laten om anderen af te branden. Door het gebruik van social media is het uiten van ieders mening veel laagdrempeliger geworden.

Wanneer je vroeger ergens op wilde reageren en je mening wilde geven moest je eerst op zoek naar pen en papier. Vervolgens moest er nog een envelop in huis zijn en een postzegel moest ook nog ergens liggen. Tot slot was een adres van degene met wie je je mening wilde delen ook wel handig. Allemaal stappen die je moest zetten en bij het zetten van elke stap was er wel een moment van ‘ach, laat ook maar zitten’. Nu is dat anders. Er verschijnt een bericht op Facebook, Twitter, of welke sociaal medium dan ook en met één druk op de knop kan iedereen zijn mening laten gelden. Aan het niveau van reageren, de emotie en het taalgebruik kan je al zien dat de stappen naar het ‘ach laat ook maar zitten’ moment overgeslagen zijn.

Zeker als je wat bescheiden van aard bent kan het zijn dat je wat moeite hebt met het bovenstaande, terwijl ook van jou verwacht wordt dat je onderscheidend en opvallend presenteert in deze wereld en dan niet zozeer op de social media, maar bijvoorbeeld als je op zoek bent naar werk. Dan wil je de beste versie van jezelf tonen, toch?

Dan is het goed om wat afstand te nemen van die bescheidenheid, ook al vind je dat die bescheidenheid een deugd is. Als je online te werk gaat is het belangrijk dat je jezelf soms iets groter maakt en vooral dat je je onderscheidend maakt.

Wellicht dat het helpt wanneer je de volgende definitie goed in gedachten houdt. Bescheidenheid is het kleiner voordoen van de eigen verworvenheden.

Dat is het dus. Wat kenmerkt bescheiden mensen? Zij zijn in staat om al hun talenten en vaardigheden af te doen als ‘mwoah, niks bijzonders hoor, stelt niet zoveel voor’, of na het krijgen van een positieve reactie op iets wat zij bereikt hebben: ‘o, maar dat kan toch iedereen?’

Zo zijn bescheiden mensen dus in staat om alles wat hen bijzonder maakt in een handomdraai te verkleinen tot iets heel normaals wat niet zo bijzonder is en wat eigenlijk iedereen kan.

En dat is dus niet zo. Want als je gecomplimenteerd wordt voor iets wat men heel bijzonder vindt, dan kan je er vanuit gaan dat het ook bijzonder is.

Dus laat het lekker binnenkomen en realiseer je dat je iets kan wat door anderen gewaardeerd wordt en noem dat eens hardop voor jezelf: “Ik ben goed in…….” “Eén van mijn kwaliteiten is………” En? Hoe voelt dat? Nog niet zo comfortabel? Blijven oefenen!

Misschien ben je nu voor je gevoel aan het opscheppen over jezelf, maar dat is niet zo. Je bent alleen nog maar aan het benoemen hoe het werkelijk zit. Gewoon je kwaliteiten noemen, niet meer, ,maar ook zeker niet minder.

Denk maar eens aan dit citaat van Nelson Mandela: Jezelf kleiner maken dan je bent, dient de wereld niet