Lerende organisatie

Wanneer is je organisatie uitgeleerd?

leren

Je hebt groei hoog in het vaandel staan voor je bedrijf als werkgever. Je volgt de ontwikkelingen in je vakgebied op de voet en je ruikt je kansen. Toch is implementatie van de veranderingen die nodig zijn vaak een uitdaging. Is je organisatie wel klaar voor de stappen die je voor ogen hebt? Kan je personeel wel mee? Is men net zo veranderbereid als jij? Of valt hier nog wat aan te spijkeren? Weet je eigenlijk wel waar het talent van je medewerkers zit, waar zij goed in zijn. En is er een match tussen dat wat zij kunnen en waar jij naar toe wilt? Zo ja, dat heb je het goed voor elkaar. Maar wanneer dat niet het geval is, is het gat in de ontwikkeling van je medewerkers nog te overbruggen? Is het nog ontwikkelbaar? In dat geval is investeren in de ontwikkeling van je medewerkers zeker een aanrader. Investeren in het ontwikkelen van kennis en vaardigheden.

Goed om in dit verband rekening te houden met de manier waarop medewerkers leren. Hiervoor kan je het 70/20/10 model gebruiken.

  • 70% wordt geleerd door het gewoon te doen, on the job dus
  • 20% krijgt men aangeleerd door collega’s in de omgeving
  • 10% leert men uit theorie/cursus/opleiding

Het meeste wordt dus gewoon op de werkvloer in de eigen omgeving geleerd. Althans in de ideale situatie dat er ook ruimte is voor ontwikkeling en groei van de medewerkers. Want hoe vaak gebeurt het niet dat de ontwikkelwens nog afgedaan wordt met “doe maar een cursus”. Uit het bovenstaande model blijkt dat je hier dus maar 10% mee tackelt.

Naast kennis en vaardigheden kan ook talent nog verder ontwikkeld worden, het kost meer tijd, maar het loont zeker de moeite. Talent is namelijk niet iets wat aan te leren is, dat heb je of dat heb je niet. De inspanning zit dan in het ontdekken van het talent van de medewerker en het verder ontwikkelen ervan.

Wanneer het niet lukt om medewerkers verder te laten ontwikkelen in hun kennis, vaardigheden, of talent, dan kan overname van het arbeidscontract een oplossing zijn, maar dat is weer een heel ander verhaal. Klik hier voor meer informatie.